25 Ağustos 2010 Çarşamba

TARTIŞMA USLÜBÜNÜN BOZUKLUĞU, BELDEN AŞAĞI VURMA (ŞİKE)

1989 yılından beri Mezhepler  Tarihini çeşitli kaynaklardan araştırmaktayım. Tarihe olan ilgim de 80 yıllarda Humeyni'nin İslam Devrimini gerçekleştirmesiyle başladı. Önce derin bir saygı ve sempati ile baktığım bu sürece bakışım zaman geçtikçe yerini büyük bir kaygıya bıraktı. Çünkü gördüğüm kadarıyla  islamın muzafferiyetinden ziyade  mezhepçiliğin ön planda tutulduğu kanaati oluştu bende.  Yanılma payımı yok etmek yada en  aza indirmek amacıyla geçmiş ve günümüz şii âlimlerinin eserlerini, şii hadis, tefsir kitapları ve tarih kitaplarına merakım arttı. Gördüm ki, bir birinden çok farklı şii inanç akideleri var.. Bunun sebebi de Şiiliği tek bir tanımı olmadığından.  Hatta bir birini tekfir eden aynı mezhepten olduğunu iddia eden farklı inanç akideleri geliştiren gruplar var. Bunların bir kısmını diğerleri gullat olarak adlandırmaktalar.  Ancak her inanç kendini doğru diğerlerini batıl kabul edip kendi doğrularını bütün imkânlarıyla yaymaya çalışmaktalar. Bu süreçte edindiğim bilgileri insanlarla paylaşmak istedim. Hazırladığım kitabı bir yayınevi aracılığı ile basmayı düşündüysem de imkânlarım elvermedi. Çeşitli Bloklarda bunları yayınlamaya başladım.  Türkçe  faaliyet gösteren Şiilerin yönetimindeki  sitelere de makale gönderdim. Ama çok büyük hakaretlerle karşılaştım. Ne seleficiliğim, Vehbiliğim kaldı ne kâfirliğim.  Hak etmediğimi düşündüğüm aşırı tenkit ve tepkiler  aldığımı düşünüyorum. Oysa ben bu sapmalara karşı, vahdetin olmasını savunan birisiyim. Ancak bu vahdetin nerede gerçekleşmesi gerektiği konusunda adres veren birisi asla değilim. Çünkü her inancın doğruları var. Farklı doğruları savunan insanlar diğerinin doğrularını ya kabul etmiyor ya da ikinci planda tutuyor.  Doğrudan adres belirleme yerine tanıdığım ve anladığım kadarıyla araştırdığım bir konuyu merak edenlere tanıtmak.   Müslümanın bir mezhepten olmasını gayet doğal ancak, mezhepçiliğin inaç acısından son derece tehlikeli buluyorum. İslam acısından farklı inanç sahiplerini tekfir etmeyi de yanlış bulmuyorum.

  Bu konudaki çalışmalar farklı bloglarda mevcuttur. Arama motoruna “ Şiacılar” diye yazıldığında bir biri ardına gelen farklı sitelerde bu konunun açılımını göreceksiniz.  Beğenirsiniz beğenmessiniz. Belki eksikler var, katkı sağlarsınız. Tenkit edersiniz.  Demem o ki, tartışmanın da tenkidinde belli bir üslubu olmalı. Küfür tekfir ve belden aşağı vurmak bilmiyorum sahibine ne kazandırır.  Eksik bulduğunuz yada beğenmediğiniz bölümleri yorumlayın buyrun tartışalım. Yada diğer okurlarla tartışın. Buna imkan var. Önemli olan insanların bir birlerini kırmadan dökmeden saygılı bir ortamda görüşlerini söylemeleri. Teşekkürler. Allaha emanet olasınız derim..



http://kevseryaymaclk.blogspot.com/
http://71kevser.blogspot.com/2009/09/sia-sii-ve-siaclar-iyi-tanmak-gerek.html
http://ehlibeytinsahabeyebakisi.blogspot.com/2009/03/sia-ve-siaclar.html
http://71kerbela.bloggum.com/yazi/islamin-tek-kurtulus-siilik.html
http://kerbelam.bloggum.com/yazi/siilikle-ilgili-bildiklerimiz-dogru-mu.html
http://ehlibeyte.bloggum.com/yazi/sii-meshebinin-temel-inanci-imamet.html
http://www.bilgininefendisi.net/forum/index.php/topic,50822.0/wap2.html
http://benbirsiidim.blogspot.com/
http://talha95.yetkinforum.com/lk-forumunuz-f1/imamlarn-masumiyeti-inanc-ile-ran-kulturu-arasndaki-iliki-dikkate-demez-mi-t13.htm
http://kerbalela71.bloggum.com/yazi/kerbela-nin-baslangic-sureci.html

http://benbirsiidim.blogspot.com/
http://ehlibeytim.bloggum.com/yazi/ehlibeytcilik-0.html
http://www.imanehli.com/forum/islam_dunyasi_sii_yayilmaciligi_karsisinda_oldukca_savunmasizdir-t2154.0.html

http://benbirsiidim.blogspot.com/2009/10/bu-inanca-guvenilip-vahdete-gidilir-mi.html
http://kerbelam.bloggum.com/yazi/siiler-inanc-akidelerini-neden-saklarlar.html

http://www.cennetkapisi.com/mezheplerimiz/8322-sahabeye-haksizlik-etmeden-once-yaziyi-kere-oku.html
http://talha95.bloggum.com/yazi/imamet-allahin-emri-mi-iste-delilleri.html

http://kerbelam.blogspot.com/2009/11/kerbelade-neler-oldu.html

http://islamalgilamalari.blogspot.com/2010/06/siacilar-kimlere-denir.html
http://talha95.bloggum.com/yazi/buyuk-fitnenin-dogusu-ve-ehlibeyt-imamlarinin-olaya-bakisi.html

vb.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder